Slik virker forkjøpsretten
Som medlem i et boligbyggelag, vil forkjøpsretten til ledige boliger være den største medlemsfordelen en har.
Borettslagene gir i vedtektene bestemmelser om hvem som har forkjøpsrett ved salg av borettslagsboliger. Det vanligste er at andelseierne i borettslaget og dernest øvrige medlemmer i boligbyggelaget har forkjøpsrett. Ansienniteten i borettslaget regnes fra dato for overtakelse av andelen. Står flere andelseiere med lik ansiennitet, går den med lengst ansiennitet i boligbyggelaget foran. Ansienniteten for medlemmer i Sunndal Boligbyggelag regnes etter ansienniteten i laget.
Medlemskap i boligbyggelaget må være tegnet eller overført, før fristen til å melde forkjøpsrett er ute.
Når en bolig skifter eier, utløses forkjøpsretten. Forkjøpsrett gjøres likevel ikke gjeldende når en borettslagsbolig overføres til ektefelle, samboer, søsken, foreldre, barn eller barnebarn, eller andre som har tilhørt samme husstand som eieren i de siste to år.
Når selger har akseptert et bud, er avtale inngått. Det er da for sent å by høyere. Den som ønsker å bruke sin forkjøpsrett, trer da inn i denne avtalen, og må akseptere de vilkår som tidligere er avtalt mellom partene.
For selger betyr dette at han/hun får den prisen han/hun har akseptert for boligen, selv om det blir en annen enn den høystbydende som overtar boligen.
For kjøper betyr dette at en god ansiennitet gir lettere tilgang til ønskede boliger.
Både forhåndsavklaring av forkjøpsretten samt bruk av forkjøpsretten vil medføre et gebyr. Dette er for tiden kr. 7 644,- inkl. mva.